top of page
  • Skribentens bildNinsahn

Valpen och tänderna


Min erfarenhet är att det finns många småpudlar som inte själv tappar alla mjölktänder, därför är det av största vikt att kolla igenom din pudelvalps tänder när den börjar bli mot 4 månader.


Jag kan säga att jag dragit tänder på alla pudlar som jag ägt förutom en. Redan innan du bestämmer dig för att köpa en valp bör du kolla att den har rätt uppsättning av tänder. Antalet tänder är 28 i valpens käke. Viktigt är också att kolla att bettet är rätt.



Enligt rasstandarden jag citerar den svenska, så skall pudeln ha ett fulltaligt saxbett. En bild på saxbett ses här nedan som är hämtat ur Svenska pudelklubbens RAS 2016. (Rasspecifik Avelsstrategi).

På bilden syns förutom hur ett rätt bett skall se ut, även de 42 tänder som skall finna då pudeln är fullvuxen. När tandbytet sker så knuffar de nya tänderna fram och bort mjölktänderna och denna process pågår under en 2 månaders tid. När pudeln är 6 månader så brukar tandbytet vara avklarat. Som pudelägare bör du vara mycket observant under denna tid, då ett bett lätt kan äventyras ifall inte mjölktänderna lossnar i tid. De första tänderna som byts ut är framtänderna i den övre käken och följs därefter av nedre käkens framtänder eller incisiver.

Tänderna sitter kvar

De senaste två tikarna som jag sparade fick jag dra ut tänderna på. På bilden till höger ses Chloés tänder där hela sju mjölktänder fick dras ut som inte ville lossna. De långa tänderna på bilden är hörntänderna eller Canintänder, som har jätte långa rötter, de hade inte lossnat utan veterinärens hjälp.


Mitt tips är! Är du osäker på om tandbytet sker på rätt sätt, kontakta då hellre veterinären en gång för mycket än en gång för litet.


Sen kan man fråga sig varför tänderna inte lossnar? På vissa raser och pudlar är det inte några som helst problem med tandlossningen, emedan på nästan alla mina pudlar har jag varit tvungen att dra mjölktänderna. Min personliga uppfattning är att det är genetiskt att de inte lossnar, kanske det har någonting med fodret att göra? Jag vet inte, men som tur är har vi duktiga veterinärer som kan hjälpa till där naturen inte gör jobbet. Då man kommer från veterinären så brukar tänderna vara lite i ojämna, men de brukar räta ut sig och bettet brukar bli bra efter några dagar om man inte kommit för sent.


Även när tandbytet är över så kan du ta för vana att gå igenom tänderna, t.ex. när du borstar dem och kolla att det inte finns beläggningar. Lätta beläggningar som ses på bilden på hörntänderna kan skrapas bort med nageln, eller så finns det speciella instrument att använda för att avlägsna plack och tandsten. Man kan även köpa en ultraljudstandborste som luckrar upp placken eller tandstenen och gör att plack lossnar lättare.

Att checka tänderna är också bra att göra till en vana då du på utställningen skall visa dem för en domare. Då blir det inget konstigt för valpen att någon tittar i munnen.


Det finns mycket att säga om pudelns tänder i övrigt gällande avel med mera, men jag tänker inte gå in i den diskussionen i det här inlägget utan hoppas du håller koll på valpens tänder och börjar borsta dem i god tid för att förhindra plackbildning och tandlossning.


Lycka till!












189 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page