top of page
Skribentens bildNinsahn

Pudelns färger... nu är de ännu flera...

Just som man börjat få grepp om de solida färgerna och hur de fungerar genetiskt så har Franska pudelklubben som äger rasen, bestämt att rasstandarden ska förses med flerfärgade pudlar. Nya rasstandarden började att gälla från och med den 1.8.2024


I pudelkretsar har detta mottagits med blandade känslor. De flesta jag känner och pudelvänner som har hållit på med seriös uppfödning i många år har inte precis skuttat av glädje. De här med att lyckas få fram fina solida färger är inte så enkelt som man kan tro. Generna som bygger upp färgerna är inte alla helt kartlagda ännu, men på väldigt god väg kan man säga.


Ska man avla på en viss färg, så är det bra att kartlägga pudels färgpalett. Många som har svarta pudlar testar t.ex. bara om hunden bär på brunt eller inte, men jag tycker inte att det räcker. Vill man veta vilka färger som finns i din pudels genbas så ta en hel färgpalett istället.


För egen del så tog jag tidigt en DNA profil på "Kajsa" som är kennelns stamtik. MyDog DNA eller Wisdom Panel ger en heltäckande bild på DNA profilen. Wisdom Panel analyserar både genetiska sjukdomar, färger och huruvida hunden nedärver extra tå, håranlag, svanslängd etc. Det finns även andra laboratorier som man kan använda sig av som Laboklin och Genomia.


Förstå färgerna

valpar med olika färger
C-kullen Cava, Cartier och Chloé

Förr när man inte hade genetiken att luta sig emot, var det en gedigen kunskap om avelslinjerna som var avgörande för att ha ett hum om vad man hade med sig i avelsbasen. Fortfarande tycker jag att man inte ska glömma bort att kunna linjerna och vilka pudlar som ligger bakom. Om vi tar Kajsa som exempel så var hon svart och tittar man i stamtavlan så var det bara svarta individer på mor och far sidan åtminstone 5 generationer bakåt. Hon var även väldigt svart i sin intensitet och behöll svärtan upp i nio års åldern vilket är ovanligt. Många svarta pudlar grånar tidigt, så döm om min för våning när jag på tredje kullen fick två vita tikar och en svart hane. Hon hade parats med en svart hane. Hanen hade testats för brunt men inte vitt. Jag visste ju att hon bar på en vit/röd gen (e) och att hon bar på en brun gen (b) men trodde inte att hanen bar på vitt.


Dominant och recessivt

För att förstå färgerna och hur de kombineras måste man veta vad som menas med dominanta och recessiva gener. Jag tar människoexemplet för det är lättare att beskriva än en pudels.


En dominant gen är den som får övertaget. Om vi tar människans ögonfärg så betecknas den med BB eller Bb eller bb.


BB är dominant brunt, Bb är recessivt brunt och bb är blått. Vi sätter in två brunögda som bär på blått anlag i ett korsningsdiagram så får vi fram följande resultat:


korsningsdiagram

Bb och Bb d.v.s. de brunögda föräldrarna som bär på den recessiva blår genen har 25% chans att få ett dominant brunögt barn (BB), 50% chans att få brunögda barn som bär på recessivt blå gen (Bb) och 25% chans att få ett barn som är helt blåögd (bb).


Man kunde ha använt samma korsningsdiagram för Kajsas valpar. De två vita tikarna var just de 25% chansen att bli vita. För att hon bar på en e gen och hanen på en e gen.

Homozygot och heterozygot

Två viktiga begrepp inom genetiken är homozygot och heterozygot. En Homozygot är en gen som har två likadana uppsättningar eller alleler t.ex. BB eller bb. En heterozygot gen har uppsättningen Bb, d.v.s. en av vardera allel som vi i dagligt tal kallar för recessiv gen.


Kajsas färgpalett

Nu när vi kan grunden för hur färgerna uppstår så blir det tyvärr inte lättare när man har faktorer som intensitet (d.v.s. hur stark en färg blir). Ta de aprikosa och röda pudlarna de har samma grund men sen kan färgen variera i intensitet. Samma sak med de vita pudlarna de kan också variera i sin vithet. Vad gäller svarta pudeltiken Kajsas genbas så bar hon på följande gener:


  • KB - 1st - Dominant svart. Räcker med 1 gen för att pudeln ska bli helsvart

  • e1 - 1st - Recessiv röd eller vit

  • i1 - 1st - Röd intensitet

  • bc - 1st - Chocklad brun, krävs två recessiva gener för att bli brun.

  • at - 2st - Tan tecken, då hon har 1 dominant svart gen d.v.s. KB så kan inte tan tecknen slå igenom.


Detta var Kajsas färgpalett. Ganska imponerande om jag får säga det själv med tanke på att hon medvetet avlats på bara svart flera generationer bakåt. Att se alla dessa recessiva gener smyga sig med så här länge är både fascinerande och lite skrämmande.


Jag har valt att se det som en skattkista men med ett förbehåll att ha koll på vad man gör för annars kan det komma oönskade överraskningar. Som ni ser hade hon 2 kopior av Tan tecken. Hade hon parats med en individ som inte hade (dominant svart) KB i sin uppsättning hade valparna kunnat bli flerfärgade. Många ägare av solida färgerna har varit rädda för att tala om att deras pudlar bär på tan tecken, men när jag läste Pudelnytt nr 2/2024 om färgerna så stod det att 97% av de solida pudlarna har anlag för flerfärg. Så Kajsa är verkligen inte ensam om att bära flerfärg i sin genbas. De flesta väljer dock inte att testa för A.

Tanfärgade pudlar

Ansvar i avelsarbetet

Nu då vi får in flerfärgade pudlar i standarden så gäller det att veta vart man vill komma med sin avel och begära att få en färgpalett av hanhundsägaren så att du inte råkar ut för några överraskningar. I Kajsas fall har jag haft tur, för vill man vara säker på att hålla solida färgen och bara har ett KB i genuppsättningen, så är det säkrast att använda en avelspartner som har KB/KB, d.v.s. en homozygot. Då kan man vara säker på att valparna blir solida i färgen.


Detta ämne är oerhört intressant, men också svårt att förstå för den oinvigde. Jag har tagit Kajsa som ett exempel här för att visa hur det kan se ut genetiskt.


För att komma tillbaka till flerfärgade pudlar som nu kommit in i standarden, så kan man förstå vilket ansvar som ligger på dem som vill förvalta den solida färgen. Många tycker att det är häftigt med flerfärgat och visst kan jag känna att t.ex. black and tan pudlar är vackra, men det innebär ett stort ansvar för uppfödarna att veta vad de gör och hur de gör kombinationerna så att vi kan hålla kvar den vackra solida färgerna i aveln.


Vill du fördjupa dig i pudelns färger så rekommenderar jag:





102 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page