Att hålla på med hundsport är inte helt riskfritt för din hund, det har jag personligen fått erfara och jag tänkte lite dela med mig av mina tankar i ämnet. Agilityn är den sport som jag ägnat mig åt de senaste 10 åren och jag kan säga att så som agilityn var för 10 år sedan, är inte densamma idag. Agilityn är en sport som lyder under Finska olympiska kommittén och har utvecklats mer och mer mot elitidrott. De som satsar på agility är skickliga förare och hundar, där snabbhet, styrka och flexibilitet är nyckelord. Med detta som bakgrund kan man förstå, att med snabba svängar och hård fart så finns det även skaderisker.

Uppvärmning och nedvarvning
Ska du satsa på agility så är det viktigt att tänka förebyggande. Är du elitidrottare så börjar du inte rusa ett 100 m lopp utan uppvärmning och även efter loppet bör du varva ner genom att jogga lätt och göra olika stretchövningar för att undvika skador. Dessa saker tänkte inte jag på i början. Jag körde en agilitybana på ca 200 m, för att sedan sätta in hunden i en kall bil utan varken uppvärmning eller nedvarvning. Idag känns det helt otänkbart.
Överböjlighet Många pudlar är överböjliga och löper då större risk för skador i ligament och senor. Överböjlighet betyder att benen lyfts upp eller ut onormalt mycket och då är risken större för översträckning som t.ex. kan leda till medial skulderinstabilitet. Tänk på att inte överträna din hund innan den vuxit färdigt. En unghund är väldigt lös i sin kropp innan alla muskler, seninfästningar och leder är färdigt utvecklade. Du som går på utställning kanske har sett i kritiken där det kan stå att hunden ännu är lös i fronten. Det betyder att hunden inte har vuxit färdigt och flaxar med frambenen och med det i åtanke så är det inte bra att utsätta hunden för tvära vändningar och vridningar som kan äventyra så att kroppen i tidigt skede blir överbelastad innan kroppen är redo för det. Tyvärr tenderar agilityhundar att vara färdiga i sin utbildning allt tidigare och har därmed utsatts med för hård belastning i träningen och kommer förmodligen inte att hålla ihop på sikt. Ta det lugnt och bygg upp hunden långsamt så håller den längre!
MSI - Medial skulderinstabilitet
Skulderinstabilitet är vanligt hos arbetande hundar som utövar agility eller andra sporter med tvära svängar. Skador av MSI är i regel ligamentstörningar, senskador och revor i axelledskapseln. Skadan kan uppkomma genom att hunden översträcker sig. Du märker att hunden börjar halta fram. Ibland kan det räcka med hunden hoppar ner från en soffa och landar tokigt så att benen åker längre ut än de borde eller att de halkar till på ett halt golv, eller skadar sig vid träning. Så tänk efter hemma att dina hundar inte slirar på halt underlag. Jag har själv haft en pudel med MSI det var inte roligt. Hon fick gå med en "ortos" en sorts korsett för att hålla bogen på plats och för att ligamenten skulle växa tillbaka som hade slitits loss. Det finns olika behandlingar för MSI men jag går inte i på det här.

Korsbandsskador
Korsbandsskador är också vanligt bland sporthundar där bakknäleden utsätts för hög belastning eller att hunden får det genom ett trauma. Knäleden omfattas av två korsband, ett främre och ett bakre som korsar varandra mitt i leden, därav namnet "korsband". Innan korsbandet går av så kan man märka svullnad i leden, att den är varm eller att hunden inte går rent, det slitna korsbandet töjs och flisas upp så blir knäet instabilt. Ibland kanske man inte märker en hälta för att hunden kompenserar med de övriga benen, endast ett tränat öga kan se att hundens rörelsemönster avviker. Ett tecken på instabilitet kan vara att hunden inte går rakt "d.v.s. inte spårar" utan går snett med kroppen om man ser på hunden bakifrån, just för att kompensera det ben som är svagt. Så när du promenerar med din hund, titta på traven, har den avvikelser i rörelsemönstret så kan det vara skäl att kontrollera upp det med en hundfysioterapeut eller veterinär. Korsbandsskador kan avhjälpas med operation, då rekommenderar jag å det starkaste TPLO-teknik framom nylonband som inte är lika stabilt.
Muskelkramper Börjar din hund få kramp vid ett träningspass, så ta det på allvar. Det kan vara ett muskelfiber som gått av. Även om stretchning kan hjälpa för stunden, så är det inte säkert att det hjälper i det långa loppet. Istället behöver du kontrollera upp hunden och stället där krampen kommer ifrån. Ibland kan det räcka med t.ex. vila och laserbehandling för att åtgärda problemet. Jag hade på min pudel en mindre muskelskada som blev värre för varje träningspass. I början fungerade stretchning eftersom hon drog i hop benet i kramp men ju längre tiden gick så blev det värre och värre. Efter vila, laserbehandling, massage och vattentrask så var hon återställd.
Förebyggande
Jag har här beskrivit lite skador som kan uppkomma när du har hund och utövar hundsport. Ibland behöver du inte inte ens sporta med din hund, utan en felstigning eller ett trauma kan göra att din hund skadar sig. För att förebygga och motverka eventuella skador så finns det en massa övningar du kan göra för att bygga upp musklerna på din hund. Så klart behöver hunden daglig motion men för att komma åt de stärkande små musklerna så kan man göra olika övningar på balanskuddar och bollar.
Jag rekommenderar även att du tar kontakt med en hundfysioterapeut som går igenom din hunds kropp. Fysioterapeuten kan ge din hund ett anpassat program för just din hund. Glöm inte heller uppvärmning och nedtrappning. Behöver du idéer så finns det mkt att hitta på nätet.
Comments