top of page
  • Ninsahn

Agility - så mycket mera än bara "springa med hund".

För många så är Agility ingen sport, utan en liten gullig grej man gör med sin hund. Man hoppar några hinder och springer lite tunnlar. Knappast någonting som skulle kunna bli OS gren eller någonting man nämner om i sportspalterna.

Jag försökte för ett halv år sedan förklara för lokaltidningarnas journalistkår att Agility verkligen är en sport, men det föll inte särskilt i god jord. När vi sedan hade tävlingar på hemmaplan så kom den litet positivare inställda lokaltidningen och gjorde ett reportage, men inte så mycket ur ett sportperspektiv utan mera ur ett "Wow" perspektiv - kan man hålla på med sådant här också.

Jag hoppas på förändring av synen på sporten, och jag tror vart efter sporten växer och vi på Åland har framgångar så kanske synen också ändras. Jag blev så glad över Susanna Hagmans och pudeln Kiwis silverframgångar i FM och att även Ålands idrott uppmärksammade detta och nominerade ekipaget till Årets Genombrott på Idrottsgalan. En sån sak lyfter verkligen sporten.

På Åland har Agilityn även fått en skjuts i och med den uppvärmda hallen i Harladsby och företaget Alandia Flow Dog som Sandra Gustafsson står bakom. Att kunna träna inomhus vintertid gör en jätte stor skillnad. Tidigare hade man en lång vintervila, men nu kan man träna fullt ut och åka på tävlingar året om.

Själv har jag tränat Agility sen 2011 med vår första pudel Kaj. Sen har alla pudlar mer eller mindre blivit agilityinskolade. Det är så himla kul att se dem jobba, för de flesta hundar älskar verkligen sporten, som både bygger självförtroende, flexibilitet, smidighet, styrka och lyhördhet. Det finns många olika sätt att träna in agility på och man märker att det går trender i det också. För egen del så försöker jag plocka ut det som fungerar bäst för mig och mina hundar. Jag önskar så att jag var ung på nytt och hade kunnat börja träna och tävla agility tidigt. Tyvärr är man inte särskilt smidig och koordinationen är inte vad den borde, men det underbara med sporten är ju att alla tävlar från samma utgångsläge. Ung-gammal, kvinna-man, ras på hund spelar ingen roll, precis som det är i hästsporten. Just detta att Agilityn förenar så många tror jag att gör den extra populär.

Som min syster sa, "man tävlar ju mest mot sig själv" och så är det. Skall bli intressant att följa utvecklingen framåt och hur det ser ut om 10 år? Kanske det blir en ny olympisk gren?

33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page