top of page
  • Ninsahn

Årskrönika 2018

Så var det dags att summera det året som gått. Det har varit ett tungt år personligen då min pappa gick bort den 4 december, men hans positiva sätt kommer jag alltid att minnas. Han sa ofta "Don't worry be happy". Så är det i livet man kan välja att se det ljusa i tillvaron och se varje motgång som en lärdom eller tänka "att det visste jag redan, att det skulle gå på skit". Jag försöker att följa pappas visdomsord och se positivt i de flesta lägen för det gör livet så mycket lättare och framförallt roligare att leva.

Så till årskrönikan:

Januari - startskottet och Kajsa ny internationell champion!

I januari finns det två utställningar som är skojiga att besöka och det är My Dog i Göteborg och Turku Winterdogshow i Åbo. I år satsade jag på Åbo för att få sista CACIBet och eftersom Kajsas karenstid efter valparna hade gått ut så vi kunde ställa igen. Hon gjorde en fin come-back med BIM under Rita Reyniers, Belgien. Kajsa fick därmed ihop till sitt Internationella Utställnings Championat och kan numera även titulera sig C.I.B. Jag är imponerad att hon trots valpningar och allt, kunde hon hålla sig i päls och visa upp sig så fint.

Februari - Gnesta SPK

I februari gick min dröm i uppfyllelse att visa upp vår första egenuppfödda pudel på pudelspecialen i Gnesta, Sverige. Vår Daidai Ares skötte sig utmärkt och stod snällt på bordet medan Francesco Cochetti, Italien och domareleven kände igenom honom. Han fick HP och fin kritik för framtiden. Kajsa stod sig väl i konkurrensen och blev andra bästa tik.

Mars - Tallinn - Kajsa ny Estnisk champion och Ares trejde bästa valp!

I mars gick resan österut till Tallinn. Till min stora glädje kom Lilly med mig och höll sällskap och vi ställde våra båda svartingar. Dag 1 var det domare och pudelspecialisten Ivan Vasiljevic som dömde. Kajsa blev Estnisk champion och BIM och Ares blev BIR valp och slutade som Best in Show Valp 3a av över 50 valpar för domare Juta Haaranen. Vilken känsla att få placera sig BIS-3. Första gången för mig i så stora sammanhang. Dag 2 dömde Dina Korna och våra pudlar tilldelades även denna dag BIM och BIR-valp.

April - Rallylydnadsfunktionär

I april var det en lugn månad på utställningsfronten. Lilly och jag for till London i slutet av månaden, samt jag gjorde debut som rallylydnasöverfunktionär. En spännande uppgift med stort ansvar. Jag hade vid den här tidpunkten ännu inte tävlat rally själv, så det var lite pirrigt på det sättet. Tävlingarna löpte dock bra på och jag bestämde mig för att tävla själv nästa tävling som klubben ordnade. Vi drog ut även några tänder på Ares som vägrade lossna. Jag är i alla fall glad att han har alla tänder och ett utmärkt saxbett.

Maj - Ares BIS-Valp på pudelspecialen!

I maj kunde jag glädjande nog ställa ut båda Kajsas valpar Ares och Apollon samt Kajsa själv på ÅBSKs inofficiella utställning som var en solig tillställning. Båda valparna fick av domare Helene Nilsson HP med fin kritik och Ares blev BIR valp. Kajsa slutade som BIG-1.

Den 26-27 maj var det dags att åka till Gimo och sedan pudelspecialen i Hammarskog utanför Uppsala.

Ares hade bättre flyt än Kajsa denna gång och blev BIR valp båda dagarna. På söndagen blev jag överväldigad av lycka då Guyla Zarkozy placerade vår Ares som BIR valp på pudelspecialen. Kajsa placerades som 2a bästa tik och jag var så nöjd med min grooming av henne minns jag.

Juni - vilopaus

Juni var en lungn månad på grund av att vår dotter Lilly tog studenten, så vi hade fullt upp med alla arrangemang av det och sen var det midsommar. Trots det hann jag träna agility en del och även Ares hade börjat träna lite agility vid det här laget.

Juli - Ares första CERT!

I juli for jag och hälsade på min syster som bor i Vanda, hon bor så lägligt nära Vinttikoirakerho, d.v.s. bara 10 min från utställningsplatsen. Jag hade bestämt att ställa Ares för första gången bara 9 månader gammal. Jag mätte in honom och han mättes till dvärg. Han slutade som andra bästa hane med sitt första cert efter Miniwin's Maximilian, också en Caspian Line's ättling som haft stora framgångar i utställnigsringarna. Jag älskar utställningsplatsen på Vinttikoirakerho, men det har aldrig gått vidare bra där. Äntligen svängde det, tack domare Maija Mäkinen :-)

Augusti - Debut i Rally och Karlos två första placeringar!

I augusti gjorde Karlos och Kenny debut i rallytävlingarna. Karlos gjorde väl ifrån sig med 2 första placeringar med poängen 87p och 89p. Jag var överlycklig och kände att det här är ju verkligen roligt. Även mina tävlingsnerver var i schack, jag blir inte lika nervös på rallytävlingar tydligen då allting går så lugnt till. Kajsa gjorde även officiell start i klubbens agilitytävlingar med en första placering, tyvärr fick vi tidsfel.

September - Åland Dog Show, Kajsas första BIR!

Åland Dog Show var för mig personligen outstanding. Kajsa fick äntligen sitt första BIR av domare Franco Gatti, Italien. Kajsa har sina titlar på grund av att hon har en hel hög med BIM sedan tidigare. Ares blev bästa junior och sedan visade jag även Forsfararens Tufz "Ziwa" som ägs av Emelie Hamström till BIR veteran. Jag hade även klippt henne innan så det var extra roligt. Allt detta innebar att jag fick springa både i bästa junior och grupp 9 finalen. Jag skulle även springa med Ziwa men det gick inte att ordna då finalerna kom så tätt efter varandra.

October - agility inofficiella

I october startade jag både Ares och Kajsa på klubbens inofficiella tävling som jag själv även höll i. Det hela belönades med 2 första placering för svartingarna. Så roligt.

November - Nordisk Vinnare utställing

I november åkte min syster och jag till Lilleström för nordisk vinnareutställnig. Det var meningen att jag även skulle ställa Kajsa, men då hon var i löp så ville jag inte ställa henne. Så klart har man otur med löpen, som kom en hel månad senare än jag beräknat. Det gick inte så super bra för oss i och med att Ares är på gränsen mellan storlekarna så tyckte domarna att han var lite för stor. I övrigt fick han mycket fin kritik.

December - Helsinki Winner

December avslutades som november med ett mindre bra resultat för Ares, av samma orsak som månaden innan. Så jag har beslutat mig för att vänta med honom nu ett slag och se vad vi ska göra. Glädjande nog är Kajsa dräktig, men med vem och så visar sig senare då hon har valpat. Jag vill inte förekomma någonting förrän jag vet hur det har gått.

Året har trots de sista två månaderna varit väldigt framgångsrika. Jag har verkligen ställt sparsamt och ändå fått Kajsa till både internationell champion och estnisk champion. Vår första uppfödning har lyckats få cert, blivit bästa valp på pudelspecialen och varit 3-e bästa valp på den stora utställningen (alla raser) i Tallinn. Som pudelägare och uppfödare får man ju inte annat vara än nöjd. Jag är även så glad med Karlos rallyframgångar.

Nu väntar ett nytt år, med nya spännande saker på gång och det är även dags att börja boka in utställningskalendern. Vi får hoppas att årskrönikan blir lika innehållsrik 2019.

Gott Nytt pudelår till er alla!

43 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page