top of page
  • Ninsahn

Ska ställa min pudel första gången, vad är det som gäller?

Kommer ihåg att jag som ny inte visste så mycket om hundutställningar och vad jag skulle tänka på eller ens hur klasserna var indelade. Jag inser idag att man hunnit lära sig en del på vägen och vad man ska tänka på. Detta blogginlägg riktar sig främst till dig som funderar på att ställa ut din pudel för första gången.

Om man bor på Åland så har man nära till att ställa ut sin hund i Sverige. Utställningsvärlden fungerar ungefär likadant i Norden åtminstone, så de utställningsregler som gäller i Sverige är de samma som i Finland, men det finns vissa undantag när det gäller pudlar.

Innan jag går in på skillnaderna, så tänkte jag först redogöra för storlekarna för pudel. Varje storlek ställs skilt för sig.

Toy (över 24 cm till och med 28 cm)

Dvärg ( över 28 cm till och med 35 cm)

Mellan (över 35 cm till och med 45 cm)

Storpudel (över 45 cm till och med 60 cm, med en tolerans på 2 cm uppåt)

Storleken på din pudel står i registerbeviset, men det behöver inte betyda att du har rätt storlek på din pudel för det, det vet du först när hunden är slutmätt. Dock anmäler du alltid din pudel fram till 15 månaders ålder i den storlek som står på registerbeviset oavsett.

Juniorklass: 9 - 18 månader

Unghundsklass: 15 - 24 månader

Öppen klass: 15 månader och äldre

Championklass: 15 månader och äldre (kan bara gå här om de erhållit 3 cert och de sista taget efter 2 års ålder)

Veteranklass: 8 år och äldre

Som du ser här så överlappar klasserna varandra. För att kunna erhålla juniorvinnartitlar som ordnas vid vissa utställningar (t.ex. Helsinki Winner, Estonian Winner o.s.v.) så måste du anmäla till juniorklass. Om du anmält din 15 månaders hund till unghundsklass, så kan den inte bli juniorvinnare även om den har åldern inne för att vara junior.

Eller har du anmält din 18 månaders hund i juniorklass så kan du inte erhålla CACIB (internationellt certifikat) även om du blivit bästa hane eftersom juniorklasshundarna inte får ta emot CACIB. Så CACIB kan bara erhållas från Unghundsklass upp till Championklass. Inte heller en hund som går i veteranklass kan erhålla CACIB.

Vanligt CERT (certifikat) delas ut på nationella- och internationella utställningar emedan CACIB bara delas ut på internationella utställningar. För att bli ett lands champion t.ex. Svensk champion behöver du erhålla 3 cert från utställningar i samma land, men det sista certet skall tas efter att hunden uppnått 2 års ålder. Vill du sedan bli champion i ytterligare ett land så räcker det med 1 cert från tex. Finland för att också bli finsk champion o.s.v.

För att bli internationell Champion bör hunden ta minst 4 CACIB från minst 3 olika länder.

Nå då ska vi prata om skillnaderna på utställningar i Sverige och Finland.

I Sverige och Finland går alla toypudlar oavsett färgvariant tillsammans och endast 1 CACIB (internationellt cert) delas ut.

alla dvärgfärgvarianter i tillsammans på utställning i Sverige

Vad gäller dvärg, mellan och stor så går alla färger i Sverige i tillsammans inom respektive storlek, se bilden ovan (dvärgar). Färgerna grå, röd och aprikos går skilt för sig och färgerna svart, brun och vit skilt för sig i Finland. Så där är det klart att det delas ut ett CERT och CACIB för vardera färggrupp helt enligt FCI reglerna. Så då man ställer i Sverige bör man komma ihåg att om man har en pudel i färgen grå eller aprikosröd (i Sverige, de har slagit ihop aprikos och röd och heter aprikosröd), så har man rätt till ett CACIB. Det hände mig senast att domaren fick poängtera för ringsekreterarna att även den gråa hanen skulle ha ett CACIB.

Vad som vidare skiljer Finland och Sverige åt är mätningen. I Sverige mäts alla pudlar varje gång det är utställning fram till det att pudeln uppnått 15 månader. Då slutmäts den och behöver inte mera mätas. Storleken förs in i kritiken eller så står det slutmätt och det syns på svenska hunddata.

I Finland behöver man inte mäta för varje tävling (frivilligt), utan pudeln går i den klass som den är registrerad som valp, men en slutmätning skall göras vid 15 månaders ålder eller därpå följande utställning efter att den fyllt 15 månader. Här tycker jag att det är synd att man inte följer den svenska modellen eftersom det kan variera väldigt mycket på storlekarna i ringarna och ger inte en rättvis bild av rasen. Det kan vara stor skillnad på en stor dvärg och en liten toy och i Finland kan de gå som samma ras fram till 15 månaders ålder. Jag fick t.ex. en gång på en utställning i Finland höra av domaren att min toy var liten, han är 27 cm!!! På den utställningen gick det dvärgar i samma ring som var för stora för att betraktas som toy... Detta snedvrider konkurrensen om domaren inte är pudelkännare.

Hoppas detta inlägg gav en litet klarare bild av det som skiljer, i stort sätt så följer alla Nordiska länder samma utställningsregler vad gäller doping och vad som är tillåtet. Det gäller att alltid läsa på vilka regler som gäller för var land eller fråga någon som vet. Kom även ihåg att ta reda på vilka vaccinationsbestämmelser som gäller för det land som du skall ställa i, den informationen brukar finnas i samband med anmälan.

Information och utställningsreglerverk finns på:

I Sverige:

http://www.skk.se/Global/Dokument/Utstallning/Broschyrer/Utstallnings-och-championatregler-2016-T35.pdf

I Finland:

http://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/media/utstallningsbestammelser2012_0.pdf

Lycka till på utställningen!

193 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page