top of page
  • Ninsahn

Min första pudel - vad behöver jag?

I detta inlägg tänkte jag berätta lite om vilka saker jag skulle rekommendera åt en person som just har skaffat sin första pudel och vill kunna sköta om den på bästa möjliga sätt.

Vi kan kalla de saker som syns på bilden, för ett sorts bassortiment. Naturligtvis finns det hur mycket produkter och saker till och man kan även klara sig med mindre. Tänker man inte odla ut pudelns päls, såklarar man sig med mindre, men jag återkommer till det längre fram.

1. Kardan - Kardan är till för att borsta pälsen med och hålla den fri från tovor. Den används i första hand då du torkar din pudel med fön (varmt blås) och eventuellt emellan tvättarna om du inte badar den varje vecka. Kom ihåg att ju mer du borstar på din pudel, desto mer sliter det på pälsen. Vill du hålla en tovfri päls, får du tvätta oftare, speciellt då pudeln byter päls från valp till vuxenpäls.

2. Klotången - finns i olika modeller, jag föredrar den lite mindre, lättare klotången som är smidig, speciellt då för de mindre pudelvarianterna som inte har så tjocka och hårda klor. Klorna kan klippas varje vecka för att hålla dem korta. Bifogar en skiss på hur klorna skall klippas på rätt sätt.

3. Trimmer - en trimmer eller rakmaskin behövs för att raka pudelns nos, tassar, svansrot och på undersidan. Det finns många olika trimmers att välja emellan på marknaden. En mindre maskin är lättare att handskas med och accepteras bättre om pudeln är motsträvlig och kittlig, det är min erfarenhet i alla fall. De mindre maskinerna vibrerar inte lika hårt, så kanske det också är orsaken till att hunden accepterar den bättre. Jag använder både 30 (0,5 mm) och 40 (0,25 mm) skär, beroende på hur kort jag behöver raka.

4. Snoddsax och snoddar - Då du fått lite längder i pudelpälsen, så behöver den snoddas för att inte vara i vägen och bli smutsig, samt för att växa bättre. Tänk på att snoddarna inte får sitta för hårt, för då blir det obehag och pudeln kliar bort snodden vilket sliter mera än gör nytta för pälsen. En päls som snoddas gör att pälsen blir tjockare från roten. Plast ger bättre längder och skyddar öronen från smuts, men bygger inte tjocklek på samma sätt som snoddar.

Snoddsaxen används för att klippa bort snoddarna, som bör bytas var 4-7 dag beroende på hur mkt damm som har samlats runt snoddarna. Tänk också på att det är skillnad på kvalitén på snoddarna. Köp latexsnoddar som är lagom tjocka. På bilden är pudeln tottad med snoddar och öronhåren skyddas med plast.

5. Borste - Borsten skall inte ha några pluppar på ändorna, utan vara av järnpiggar precis som kardan. Borsten skall ändå kännas mjuk om du borstar på den mot din egen hud, inte skrapa. Gummit skall fjädra där piggarna sitter fast och järnpiggarna får inte vara för tjocka. Borsten används till att borsta ut längderna med då du odlar ut pälsen.

6. Sax - Saxen använder du för att formklippa pudeln. Köp inte en för billig sax om du en gång tänker klippa själv. Saxen skall kännas bekväm i handen och den skall varken vara för lång eller kort utan balansera väl i handen. Bäst är det om du kan känna på olika saxar innan du köper. Beställer du på nätet vet du inte vad du får.

7. Pinnkammen - används främst för att dela benor med då du skall lägga upp toppen med eller snodda pudeln. Då du snoddar pälsen är det viktigt med raka benor, så att det inte spänner eller drar, samt att det blir mindre risk för trassel och tovor. Har du ingen pinnkamm kan du även använda en vanlig garnsticka.

8. Stora kammen - används för att kontrollera att det inte finns tovor i pälsen. Då jag fönat pälsen torr brukar jag gå igenom pälsen med kammen för att checka att den är tovfri.

9. Öronskölj - Öronen bör plockas regelbundet, eftersom pudelns hår lätt växer in i örongångarna och kan leda till öroninfektioner. Då öronen är rena från hår så används öronskölj för att desificera och rengöra. Insidan av öronen skall vara ljusrosa och inte vara röda.

10. Öronpuder - Du kan använda potatismjöl eller öronpuder för att få lättare grepp om öronhåren. Dutta lite öronpuder i örat och segdra bort håren. Vissa pudlar tycker det är lite obehagligt, så ta lite hår i gången i början så att de vänjer sig. Jag brukar belöna med godis för att det skall gå lättare nästa gång.

Detta var en liten lista över de saker som jag åtminstone tycker man behöver skaffa sig om man skall hålla sin pudeln i gott skick. Borsten, pinnkammen, snoddarna och snoddsaxen klarar man sig utan om man kommer att hålla pudelns päls kort.

Hur man tvättar och fönar sin pudel och vilka produkter man skall använda återkommer jag till i ett annat inlägg. Sen vill jag till sist säga att alla pudelägare har sina favoritsaker de använder för pälsvården, och alla gör lite olika, men de här sakerna har fungerat bra för mig.

1 921 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page