top of page
  • Skribentens bildNinsahn

Klipplinjer på pudel

Innan du börjar klippa din pudel är det bra att ha en modell eller idé i ditt huvud hur

slutresultatet skall se ut. Har du inte det så kommer du att klippa i blindo.


När jag själv började klippa, vilket jag tidigt bestämde mig för att börja göra, så hade jag proffs som först klippte min pudel och sedan försökte jag följa efter och klippa likadant. Så klart tappade jag snart linjerna, men förde pudeln på nytt på trim för att få tillbaka linjerna och så kunde jag klippa efter dem igen. Jag har även gått många klippkurser och tittat på videor hur andra gör. Trots att jag snart haft pudel i 10 år så har jag ännu så mycket att lära, men låt detta inte skrämma dig. Har du intresse, så rekommenderar jag varmt att börja, men var noga med att köpa en bra sax.


Linjerna

Innan vi börjar klippa så är det bra att veta var linjerna går och vad man bör tänka på. Läs även på rasstandarden så att du vet vad som man är ute efter i bedömningen av pudeln, det påverkar också hur du klipper. Rasstandarden hittar du på Svenska kennelklubben eller Svenska pudelklubbens hemsidor.

Den här bilden har jag hittat på nätet någon gång och jag har den upphängd i trimmet. Pudeln på bilden är kvadratisk som standarden eftersträvar och visar på några punkter som är viktiga att titta efter. Du har bröstbensknappen vid punkten E, som man relativt lätt kan hitta. Du har punkten M där bakknätet slutar och vadbenet tar vid. Lär dig att hitta dem till att börja med. Jag berättare i videon här längre fram mera om dem.

Tappar jag fokus när jag klipper eller inte vet hur jag skall gå vidare så tittar jag på bilden och hittar oftast tillbaka rätt igen. Bra tips är också att ställa sig en bit ifrån för att få helhetsbilden av pudel. Jag brukar även fotografera mitt slutresultat för att efteråt kunna se och granska mitt jobb.


Att klippa betyder ju också att du måste lära dig att hålla i saxen och kunna klippa rakt och kunna klippa släta ytor. När man börja klippa så är det ganska vanligt att man håller tillbaka och lämnar för mycket päls, men med tiden lär man sig att våga och tajta till linjerna mer och mer. Hoppas du efter en titt på videon är litet klokare vad gäller vad man ska tänka på innan börjar klippa.
205 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page