top of page
  • Ninsahn

Jakten på den perfekta pudelpälsen


Ibland undrar man vad man håller på med då man står där i trimmet i flera timmar och föröker få ordning på en tovpäls. Dessutom badade man pudeln för bara 5 dagar sen och det har lyckats bilda tovor igen. Grattis! du har kommit till tovåldern den tid då pudeln byter från valppäls till vuxenpäls...

Vad göra? Ja, det är många gånger som jag tänkt att den här pälsen kommer jag aldrig att kunna rädda eller det blir nog ingen utställning nästa vecka... men skam den som ger sig.

Jag är inne på min fjärde pudel nu och man kan fråga sig, hur orkar man hålla på? Jag har kommit fram till, att man måste vara fruktansvärt envis, lite galen, näst intill perfektionist och fruktansvärt intresserad av pälsvård, annars funkar det bara inte.

Att ständigt hålla koll på pälsen är ju A och O, så det fordras dessutom tid och engagemang.

Anders Rosell sade så bra på pälsvårdskursen som jag gick i början på året. "Du måste kolla pälsens status varje dag!", är pälsen för torr, är den krispig, är det studs i den.. och jag lärde mig att man tom skall lukta på pudelns hud och lära känna hur en frisk hud doftar ... Ja, att klara av pälsen på en pudel är en hel vetenskap som tar år att lära sig och jag insåg snabbt att jag bryr mig mer om mina pudlars päls än mitt eget hår som jag har noll koll på..

Men låt er inte avskräckas av detta, för belöningen när du lyckats få fram ett resultat av lyster i pälsen, då du ser hur manen svajar från sida till sida som en rungande vass, då vet du att du har lyckats. För mig så är det just det som egentligen är pudelns kärna, att se skönheten i din egen pudel. Jag njuter av att se på dem när de är i skick på promenaderna, det är skönheten för mina egna ögon som gör att jag orkar hålla på, inte primärt för utställningarna.

Nedan listar jag lite tips som jag fått av de pudelexperter jag mött på min väg för att lyckats med pälsen är:

1. Det finns inga snabba genvägar, de kan hjälpa en kortsiktligt men bygger inte en bra päls på lång sikt.

2. Borsta pälsen så lite så möjligt. Bada ofta istället.

3. Kom ihåg att återfukta pälsen, I en torr päls bildas det snabb tovor.

4. Använd balsamspray då du borstar som är återfuktande för att minska slitage. Ett bra återfuktande spray eller mousse kan användas dagligen på torra partier, som sprayas i torr päls.

5. Totta eller plasta in päls eller både och om du har längder. Öronplast är bra för att slippa matrester och smuts. Snoddar ger tjocklek till pälsen och används alltid då pälsen är kort. Inplastning ger längd åt pälsen.

6. Kamma inte ut tovorna före bad, utan använd en lätt olja tex Schwartzkopf Gliss daily oil elixir. Du häller lite olja på tovan och masserar in den före bad. Sen tvättar du som vanligt.

7. Använd inte schampon med silikon, det kan rädda pälsen för stunden men inte långsiktligt. Gör att hårstråna kapslas in och inte kan andas, vilket leder till att de så småning om brister.

8. Packa in pälsen då och då, för att återfukta den och minska torrhet.

9. Använd kvalitetsprodukter, läs på förpackningarna hur de skall användas. De flesta schampon och balsam skall blandas ut.

10. I daglig vård använd även alltid balsam. Om det är före utställning, kan balsam användas, men där får man pröva sig fram hur mycket och hur pälsen ser ut, den måste ju ha bibehållen studs och inte vara för mjuk.

11. Använd en produktserie som bas och håll dig till samma series schampo som balsam, produkterna är gjorda för att funka till sammans. Efter en längre tids användning kan du varva med en annan serie eftersom pälsen blir mättad på just den schamposerien, för att sen efter några månader gå tillbaka till den första.

Kom ihåg att alla pälsar är olika till strukturen, två svarta pudlar behöver inte alls ha samma pälsstruktur. Det betyder att det som funkar bra på en päls, inte alls behöver funka bra på en annan.

Det är nu några tips som jag fått lära mig av experterna. Det finns så otroligt mycket mera att lära sig och marknaden fullkomligt svämmar över av produkter. Så det gäller att testa själv och pröva det som kan funka bra och fråga andra. Dock kan du få 100 olika svar vad som är bäst...

Jakten på den perfekta pudelpälsen fortsätter för egen del och jag hoppas komma till det att jag inte behöver hitta en endaste tova på min 9 månaders tik följande gång jag badar, för då har jag lyckats med mitt pälsvårdsprogram :-)

681 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page