top of page
  • Ninsahn

Corona också någonting +

Kändes som en dom föll i mitten på mars, när ens liv plötsligt förändrades i och med coronan. Kalendern blev tom, alla utställningar och tävlingar ställdes in. Vi fick inte resa längre och vi fick vänja oss vid att hålla avstånd och tvätta händerna och undvika att peta oss i ansiktet. Nu har det blivit det nya normala.

Allt ont föder något gott heter det och kanske det är så. Coronan har gett oss tid att reflektera, komma ner i varv. Göra projekt hemma som kanske annars inte hade blivit av. Umgås mera med närmaste familjen.

Jag vågade till och med delta i en on-line utställning som arrangerades av Juilia Degtyareva. Domare var den kände Ute Eberhard från Tyskland som står bakom kenneln Hutzelschweiz. Dock kunde jag hastigt konstatera utmaningen med att ställa ut on-line. Dagen jag skulle visa upp henne var det i princip storm. Fanns ingen lä på tomten och ni alla som håller på med utställning och pudel, vet hur kul det är när man får vinden från fel håll och all päls blåser i ansiktet på pudeln - inte roligt alls. Underlaget till det hala trimbordet blåste iväg... Vi försökte få ordning på det med stenar vilket inte funkade bra det heller. När jag sedan skulle springa med henne var den enda någorlunda bra platsen, garageuppfarten som var en svag uppförsbacke. Dessutom att hantera tekniken och planera hur jag skulle springa så att min medhjälpare och dotter Lilly kunde filma var också i sig en utmaning.

Hursomhelst fick Kajsa riktigt fin kritik "Very beautiful black Female. A true Champion. Well put together. Correct Movement with style and elegance." Men jag föredrar liveutställningar där alla tävlar på samma villkor beträffande underlag och väder. Dock var det roligt och intressant att pröva nåt nytt.

Jag fick höra även från andra rashåll att det ordnats on-line utställningar, rallylydnastävlingar m.m. Så fantasin kom verkligen igång bland folk som kände sig lite uttråkade i karantän.

Någonting väldigt intressant och positivt som fötts ur coronan är intiativet "Poodle Today" som intervjuar främst uppfödare som satt sin prägel på pudelaveln. Kvinnorna bakom är Svetlana Valoueva och Olga Arkhipova (kennel Tsvetochnoi Poljany). Först ut var domare Mikael Nilsson (Kennel Kudos), där vi har vår toypudel Kennedy ifrån. Jag känner Micke väl eftersom han tillbringar mycket tid här på Åland på grund av vännen Lillan som också bor här. Så det var jätte kul att höra hur han började med pudlar, vilka pudlar han haft och vilka som satt sin prägel på stamtavlorna framöver. Du hittar Kudos pudlar i de flesta dvärgpudelstamtavlorna här i Norden och jag skulle säga att höjdpunkten på uppfödningen var i början på 00-talet då vi kan hitta dvärgpudlar som Kudos Grand Slam, Kudos Kuornikova, Kudos Absolut, Kudos The Knockout och senare Kudos Firework (på bilden) för att nämna några. Micke var också första "oversea" att vinna BIS på Crufts 2002 med den vita storpudeln Nord. Ch. Topscore Contradiction.

Vi har sedan även fått höra Victoria Denisova (Kennel Airy Arabeska). Vår "Kalle" Aromatic Casino Royales mamma Airy Arabeska Cash-by-Catch är t.ex. från hennes kennel. Victorias uppfödning har också påverkat aveln och hon har tagit sig till USA och ställt ut där ganska tidigt just efter att järnridån föll. Hon har ställt på de flesta stora utställningar i USA. Kul var att hon också lyfte fram agilityn. Hon säljer en hel del pudlar till agilityintresserade, hennes pudlar har tävlat på världsnivå i agility. När det gäller utställning så tyckte hon att det tyvärr visas upp för lite pudlar i ringarna och att det mest är samma utställare. Jag är benägen att hålla med. Kanske för att pudeln kräver sin grooming för att kunna visas upp och det är inte alla som orkar hålla på med pälsvård och allt vad det krävs för att göra ett gott intryck i ringen.

Trejde ut var Tiina Taulos domare och uppfödare med Kennel Canmoy's. Hon har hållit på sen slutet av -70 talet och troligen en av Finlands kändaste pudeluppfödare. Sin största prägel har hon nog satt på mellanpudelaveln, men hon har fött upp i alla fyra storlekarna. Var helt sjukt imponerad över hur många champions hon har fött upp och så många även där som finns i stamtavlorna. Jag hittar flera Canmoy's i min "Kajsas" Caspian Line's Look at Me" stamtavla. Några som kan nämnas är Canmoy's Tina Turner, Canmoy's Chic Herself, Canmoy's Disco Inferno, Canmoy's Kiss-Kiss detta är 3.e och 4.e generationen bara på fadern sida.

Tiina dömer mycket och när hon fick frågan vad som bör förbättras inom aveln, så lyfte hon fram att underkäkarna var för tunna och det gäller nästan alla storlekar. Hon vurmade för goda förbröst och hon tyckte att svansfästet var viktigare än själva svansen. Dock vinner alltid en rakare svans än en krokig om det är bara det som skiljer två fina pudlar åt. Hon tyckte även att en svart päls ska vara svart och att svärtan skall hålla i sig även på äldre pudlar. Ögonen skall vara små och svarta inte runda stora ögon. Sen kan hon inte tåla för breda kinder på en pudel. En pudel skall vara "poodly" och visa sitt temperament i ringen som är glatt och människovänligt.

På söndag kommer en intervju med Anders Rosell och Kennel Avatar, jag ser mycket fram emot det eftersom jag träffat Anders som är en härlig människa på hans grooming Seminars. Han har fött upp stor pudlar men på senare år inriktat sig mera på mellanpudlar.

Jag rekommenderar varmt att alla pudelnördar tar och går in på Poodle today. Intervjuerna kan man lyssna på i efterhand också.

Tillsist vill jag belysa vilket fantastiskt jobb som Svetlana och Olga gör som dokumenterar en bit pudelhistoria. Skulle vara oerhört synd om all kunskap försvann och glömdes bort. Jag har själv också börjat prenumerera på tidningen Poodle Variety från USA och det är så jätte intressant att läsa om kända uppfödare där också och deras historia.

76 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page