top of page
  • Ninsahn

Nytt år nya planer

Uppdaterat: 15 okt. 2020

Som sig bör så har jag redan börjat planera inför nästa år 2020 som är ett nytt årtionde. Nya mål och utmaningar ligger framför mig och pudlarna. Numera är det inte bara utställningar som är viktiga för mig utan även agility och rallylydnad. Det är så kul att man kan utvecklas inom flera grenar. Tidigare har utställningar varit det viktigaste för mig, men numera känner jag väldigt starkt för både agility och rally.

Agilityhopp

Ifjol hade jag målsättningarna att Kajsa skulle få någon vinnartitel, vilket vi lyckades med i och med Svensk- och Lettisk vinnare 2019. Målet var även att starta Ares officiellt och ta våra första 0-bana och det gjorde vi. Vi lyckades med 2st 0-banor eller LUVA som det heter i Finland (Pinne i Sverige). Målet var även att stiga till öppen klass med Karlos i rallylydnad och det målet klarade vi också av. Nu sätter jag nya mål för 2020 och hoppas kunna förverkliga dem också.

Hur man kan bygga mål hänger ju också ihop med vilka talanger man har hemma och hur villig man själv är att träna sina pudlar. Ares har visat sig ha goda talanger för agility och därför är det ju så himla kul att träna med honom också. Om jag jämför med hur han var för ett år sedan då han mera studsade uppåt än framåt så har ju massor hänt. Förstås är han ännu ung och det märker man framförallt då jag varit på officiella tävlingar. Han har inte riktigt kunna fokusera på uppgiften utan mera haft fokus på lukter, omgivning etc. Jag vet att det är en övergångsfas, så jag får lov att tävla mera officiellt för att han ska få tävlingsvana och sluta bry sig. Jag hoppas kunna träna 1-2 ggr i veckan och nu fick jag också fått tips av agilityproffset Anki Molander om en agility app som heter AgiNotes. Appen verkar vara ett väldigt bra hjälpmedel för att ha kolla på sina tävlingar, träningar och statistik. Appen visar på dina styrkor och svagheter. Dock kräver appen att du omsorgsfullt fyller i allting för att kunna utnyttja den till fullo.

I januari så har jag anmält Kajsa och Ares till Åbo Winterdogshow, Ares skulle behöva ett cert till för att få finskt utställningschampionat. Kajsa så ställer jag ännu då jag skulle vilja få lite flera BIR och kunna få gå i gruppfinaler. Hon har det mesta i meriter, men jag känner att hon har mera att ge och skulle kunna göra ännu bättre ifrån sig. Hon har dessutom mognat så pass mycket i ringen att hon är kul att ställa och det är ju dit man strävar. Kajsa blir redan 5 år i vår, otroligt vad tiden går fort.

Alandia Flow dog arrangerar Wintercupen som är en inofficiell agilitytävling i flera deltävlingar, som vi redan har tävlat i 2 deltävlingar. I januari är den tredje deltävlingen och i februari kommer vi att åka till Vanda och tävla officiellt i agility. I april kommer vår klubb att ordna officiella agilitytävlingar som vi har för avsikt att delta i förutom de tävlingar som ÅBSK ordnar i maj.

Vad gäller rallylydnaden så har jag börjat träna nybörjarskyltar med Ares, så målet är att starta honom i rally i april. Karlos har ju stigit till öppen klass och har en godkänd bana därifrån. Vårt mål är att stiga ännu en klass, till segrar klass men innan dess skall vi gå rallykurs för Päivi Nummi i mars.

Så man kan lugnt säga att det blir en späckad vår, som jag med glädje ser fram emot. Det bästa jag vet är att träna med hundarna och se hur de utvecklas. Utställningskalendern har jag inte riktigt spikat ännu, det tar jag efterhand. Det är tyvärr dyrt för oss från Åland att tävla då vi alltid är tvungna att ta färjan och sen allt som oftast bo på hotell. Jag har i alla fall tur nu som har familj boende i Åbo och Helsingfors, så där får jag i alla fall gratis boende. Ibland avundas jag dem som bor i fasta Finland och kan åka varje helg och tävla om andan faller på, men å andra sidan skulle jag inte vilja byta ut Åland mot någon annan plats som helst i världen, så man får nu bara ta det för vad det är och göra det bästa möjliga.

Gott slut och Gott Nytt pudelår 2020!

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page