top of page
  • Ninsahn

Härlig revansch på hemmaplan!

Vilken otrolig känsla det var att få bli BIR (Bäst i rasen) med Kajsa på hemmaplan för domare Franco Gatti, Italien. Jag hade en fantastisk helg under Åland International Dog Show, då jag visade 3 pudlar plus Maija Kärkis toypudeltik Kudos Monica i BIR/BIM finalen.

Att få bli BIR på hemmaplan betyder mycket för mig och det var även Kajsas första BIR, trots att hon är både Internationell och Nordisk champion så har hon varit bästa tik många gånger men inte bäst i rasen. Jag var rätt så besviken efter Pargas grupputställning där domaren hade placerat henne som första tik men ändrade sig efter sista varvet. Han frågade hur gammal hon var och jag svarade 3 år, varpå han frågade följande ekipage hur gammal tiken var. Varpå hon svarade 10 år. Jaha sa han, då får veteran tiken vinna idag eftersom det kanske är dennes sista utställning... "Va?" Ska man betala för att få höra det tänkte jag... Är det inte den vackraste tiken som skall vinna inte baserat enbart på ålder. Jag hade accepterat om domaren hade sagt i stil med. Att denna vackra välhållna 10 års tik förtjänar en första placering, men han relaterade enbart till åldern.. Sån bedömning tycker jag är rent utav dålig, när han till på köpet sade till mig. "Du har många utställningar kvar ännu... med den tiken". Inte kommer jag till en utställning för att få höra det. Varje utställning är för mig en satsning i tid, pengar och dyra resor... men, men, det är bara att bita ihop och fokusera på nästa utställning. Man får ju inte glömma i de här sammanhangen, att det är en bedömningssport man håller på med och att man inte alltid har samma åsikt som domaren.

Därför blev min revansch på Åland Dog Show så efterlängtad. Jag visade även Ares som blev BIR-junior och mellanpudeln Forfararens Tufs till BIR-veteran, som heter Ziva till vardags och ägs av Emelie Hanström. Detta slutade med att alla 3 pudlar som jag visade gick till finaler i stora ringen. Vilken härlig känsla det var att springa in där till publikens jubel. Kajsa rev iväg och sprang så otroligt fint och visar vilken kvalité och vilken show-dog hon egentligen är. Vi har nu kommit en lång bit tillsammans trots att vi kämpat på med stora utmaningar av dåliga tävlingsnerver från både min och hennes sida, men skam den som ger sig. Jag tenderar ibland att glömma att hon bara är 3 år.

Sportsmanship

Jag har tidigare pratat om sportsmanship i och utanför utställningsringen. Vad ledsen man blir när man får höra att vissa utställare inte hälsar på varandra för att de är konkurrenter, eller att man behandlar folk som luft. Själv kan jag inte säga att det har hänt mig i någon större utsträckning, men att det överhuvudtaget händer att vuxna människor inte kan respektera varandra och t.ex. gratulera varandra till vinst är för mig väldigt märkligt. Jag brukar säga att som man själv vill bli behandlad skall man behandla andra, en regel som är enkel och fundamental. Skulle vi alla tänka på det sättet, så skulle stämningen i och runt ringen bli mycket trevligare. Det är även synd att nya utställare skräms bort på grund av otrevligt bemötande. Om vi inte själva jobbar för att göra stämningen trevlig så lär vi knappast få flera deltagare till utställningarna vilket i det långa loppet gör att det blir mindre utställningar. Det tycker nog alla skulle vara trist, för visst är det ju roligare att vinna om det finns konkurrens.

Hösten och träningar

Hösten har varit varm och fin så här långt och vi är redan i medlet av oktober. Jag tränar både rallylydnad och agility med pudlarna. Nu senast deltog jag med Ares och Kajsa i Agility cupens sista deltävling och de knep första placeringen i sina respektive klasser. Ares kommer nog att bli en bra och säker Agility hund, bara jag får honom att intressera sig för slalomet... Där har vi en hel del att jobba på.

Jag ser även fram emot startkursen i Agility som kommer igång i november i Alandia Flow Dogs nya hundhall i Saltvik. Tänk att någon d.v.s. Sandra Gustafsson vågat satsa och bygga en hundhall som man kan träna i. För mig är det en stor skänk från ovan i och med att ridhus inte har fungerat så bra. Min man har astma och jag har varit tvungen att bada hunden efter varje träning pga hästträcket i manegen, jag slipper det nu och kan träna med flera pudlar inomhus :-)

Nästa vecka väntar kurs med rallydomare Anna Klingenberg som skall informera om de nya rallyreglerna och skyltarna, samt i november blir det en tur till Nordisk vinnarutställning i Lilleström.

Hundlivet rullar på vidare :-) Ha en fortsatt mysig höst!

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page