top of page
  • Ninsahn

Tur att jag halkade in på rätt spår...

Jag har många gånger tänkt på hur "korkad" jag var då jag funderade på att köpa hund första gången. Jag hade inte en tanke på om hunden skulle vara registrerad i Finska kennelklubben eller om rasen ifråga hade några sjukdomar. Det enda jag tänkte på, var att jag ville ha en hund som var allergivänlig och som skulle passa som sällskapshund. Det var typ mina enda kriterium.

Nu så här 7 år senare kan jag inte i mitt liv begripa, hur jag tänkte... Nu när jag själv är så noga med att testa mina pudlar för ögonsjukdomar och patellor, läser på om olika sjukdomar, går kurser i avel och exteriör etc. och t.o.m. skaffat kennelnamn i hopp om att börja med uppfödning.

Ja, så funkar väl de flesta människor som inte köper hundar från en kennel eller en uppfödare som bryr sig om sådana här saker. Jag tror att människor mycket jämför att köpa hund med att köpa katt, kanin, hamster, marsvin "you name it" och inte tänker desto mera på det hela. Tur är att inte alla tänker som jag då de ska köpa hund och tur att jag till slut köpte en pudel och halkade in på rätt spår från början.

Det går ju så många diskussioner om varför folk köper hundar på blocket eller via annonser i tidningarna utan att fundera desto mera och jag tänker att jag ju bara behöver gå till mig själv då jag började med hund. Jag visste inte bättre...

Så hur ska vi få folk upplysta att de tänker till lite innan de ringer på den där annonsen, ja det är sannerligen ingen lätt uppgift och jag antar att man inte kan göra annat än informera och åter informera.

Många uppfödare ondgör sig över skyhöga priser på blandrasavel och det förstår jag, med tanke på hur mycket tid och pengar de lägger ned för att försäkra sig om att rasen ifråga skall vara frisk och man följer de sjukdomsprogram som finns, åtminstone de uppfödare som är seriösa och vill det bästa för rasen. Dessutom reser man runt på olika utställningar för att få hunden bedömd exteriört för man vill förbättra rasen och hoppas att det blir flera rastypiska individer, man har ett mål man strävar efter. Bra mentalitet - god hälsa - rastypiska individer är ju ändå hörnstenarna för en lyckad avel.

I mitt fall så väcktes intresset av att jag ville ställa ut, hade jag haft en korsning eller en oregistrerad hund hade jag ju inte kunnat göra det, jag hade heller inte kunnat ha som mål att bli agilitychampion (för i Finland kan bara renrasiga få den titeln) etc. Jag är så oerhört tacksam att jag ramlade in på rätt spår och att mitt intresse väcktes till liv för framförallt pudeln som ras och allt vad det innebär. Jag är även tacksam att jag i och med det kunnat lära mig mera inom hundsport och gå olika kurser som är underställda Finska kennelklubben och jag tänker vad mycket man missar om man man inte har en renrasig hund.

Jag tror kanske att det är alla dessa fördelar man får informera om och varför en renrasig hund är att föredra. Idag finns det 320 registrerade raser i Finland och i FCI har man 358 godkända raser. Jag frågar mig, varför måste man då skapa nya raser? Kanske det skulle vara skäl att försöka bibehålla de raser som redan finns? Många raser är redan hotade på grund av att genbasen för rasen bara minskar vilket är en olycklig utveckling. Jag åtminstone vill ju bibehålla pudeln för just vad en pudel är, inte någonting annat.

Sen så klart är alla hundar oavsett renrasig eller korsningar de bästa som finns för sina hussar och mattar, men jag tycker att alla kan ta sig en funderare hur framtiden skulle se ut om man släppte allting fritt och struntade i det arbete som Kennelklubbarna kämpar för d.v.s. att bibehålla de fina raser som finns och för att inte tala om allt engagemang som uppfödare lägger ned för att få fram framförallt rastypiska och friska individer.

69 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page