top of page
  • Ninsahn

Att sätta mål.


Som jag skrev i mitt första blogginlägg så har jag inte hållit på med pudlar särskilt länge, men jag följer en plan som baserar sig på målsättningar och som jag själv egentligen bara känner till. För den som är intresserad så tänkte jag i korthet beskriva hur jag gör och tänker när det gäller att sätta mål.

Jag är ju en ganska driven person som vill utvecklas i det jag gör och därför är det ofrånkomligt att sätta mål. Utan ett mål , så skulle jag känna mig vilsen och inte kunna mäta om jag uppnått det jag vill uppnå. Mälsättning behöver ju inte bara handla om pudlar utan det kan handla om ens karriär på jobbet, gå ner i vikt eller vad som helst. Fast för mig handlar det just nu om pudlar, och tack vara min livserfarehet och det jag sysslat med tidigare, så är det så mycket lättare för mig att sätta mål då jag vet hur jag skall tänka och göra.

Många tänker att pudeln är ett sällskapsdjur som du har för ditt nöjes skull, för att de är gulliga och underbara som sällskap. Visst är det så för mig också naturligtvis, men vill man någonting mera med sitt pudelutförande så är det bra att sätta upp mål och de kan vara mer eller mindre ambitiösa.

För mig har utställningar varit det jag satsat mest på och där mitt huvudfokus har varit med pudlarna. Så första målet jag satte upp när vi skaffade vår första pudel, var att ställa ut honom, det hade länge varit en stor dröm för mig att visa hund.

Sagt och gjort det odlades päls och jag började lära mig om pälsvård och gick ringträning för att kunna visa själv. För det var jag tidigt klar över, att jag själv ville visa och därefter även klippa. Så mina första mål var ganska kortsiktliga. När vi sedan skaffade 2 pudlar till så var mitt långsiktligamål att de båda skulle bli champions en dag.

Med facit i hand så kan jag konstatera att jag faktiskt har nått de målen nu och det är dags att ställa upp nya mål. För utvecklas vill jag ju på alla tänkbara sätt vad gäller utställning, avel, agility, lydnad etc.

Hade jag inte ställt upp de mål jag hade med mina pudlar så hade jag säkert gett upp att få dem båda till champions. För så är det ju med livet, det går ju inte alltid som man tänkt sig. När man tex är på en utställning och hör sig själv säga "ja, jag är ju ändå ganska nöjd, han fick ju reserv-cert" när man egentligen inte alls är nöjd och det är det sjätte reserv-certet i ordningen... Då behöver man gå tillbaka till sin målbild och fundera om man faktiskt var nöjd eller om det är dags att verkligen försöka se det där certet eller championatet framför sig på riktigt och fundera vad man kan göra bättre för att nå slutmålet.

Så när många runtomkring mig sade att det var lönlöst att få det där championatet så tänkte jag istället att det skall gå. Jag tänkte på hur fin han var min pudel, så varför skulle inte han bli champion? Sagt och gjort när jag minst anade det så blev han BIM och finsk och svensk champion med CACIB. Ni kan ju tänka er hur glad jag var.

Vad ska man då tänka på då man vill nå sina mål? Några tips som har funkat för mig är att först ha ett långsiktigt mål och sedan dela upp det i delmål. Då känns vägen inte så lång utan man prickar av efter hand (t.ex. då man plockar cert) för att sen komma ända fram till championatet.

För att lyckas med målen behöver du även ha goda förebilder eller mentorer, sådana som är bättre än dig själv och som du kan lära dig av. Glöm inte att vara ödmjuk i de här sammanhangen och tro inte att du kan och vet, för du vet inte och du kan inte förrän du har hållit på tillräckligt länge. Lyssna, lär och fråga. Tyvärr vågar många inte fråga, för man känner sig lätt dum, men hur ska man annars få reda på någonting om man inte frågar. Så fråga på!

Reflektera över dig själv, är det någonting jag behöver förbättra, vad gick inte bra på t.ex. förra utställningen: var jag för nervös, missade jag i min handling? Saknade jag fokus? Eller var pälsen i för dålig kondition? Dessa är alla element som du kan påverka. Andra saker du inte påverka är tex. vädret på utställningsplatsen, domaren, ringens storlek, konkurrenterna, din pudels exteriöra förutsättningar för du har den pudel du har. Men glöm inte här, att du alltid kan göra ditt bästa och finslipa det du kan finslipa på. Tex klippningen, handlingen, din egen klädsel, din attityd, hundens och pälsens kondition etc. Har du alla dessa påverkningsbara faktorer på grej så har du alla chanser att nå ditt mål.

Viktigt är också att ha personer runt omkring dig som "peppar dig" inte tar ner dig. En assistent är alltid ha bra att ha med sig som stöttar och hjälper till där det behövs så att du kan fokusera på det du skall göra.

Min lista för att nå målen:

- Sätt upp mål och delmål

- Skaffa förebilder, mentorer

- Våga fråga

- Tro på din egen förmåga

- Vilka element kan jag påverka/vilka inte

- Ha en person med dig som stöttar dig

- Reflektera

-Summera

Summa sumarum glöm inte att reflektera över hur långt du kommit och om du kommer att nå målen. Sätt inte upp omöjliga mål för då tappar du snabbt fokus och intresse.

Lycka till med målsättningarna!

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page