top of page
  • Skribentens bildNinsahn

Årskrönika 2021

Vi minns vår "Kalle" som gick bort under året... Han lämnade ett stort tomrum efter sig, en underbar pudel med stor personlighet. Coronan hade ännu inte helt släppt sitt tag om mänskligheten och man fick anpassa sig därefter. Utställningarna blev inställda fram till sommaren och året blev inte alls så som man hade tänkt sig.


Januari

I januari hände inte särskilt mycket. Turku Winter Dog Show var inställt som vi alltid brukar åka på, men jag tränade pudlarna i rally och agility. C-kullen var 4 månader och vi behöll Chloé till min stora glädje.


Februari

Träningarna fortsatte och Agility.ax hade vårmöte där pudlarna tilldelades diplom för sina insatser år 2020. Karlos för att han fått RTK-2 i rallylydnad och flyttat upp till segrarklass, Ares fick hederspris för att han flyttat upp till klass 1-2 i agility. Ares blev också årets 3:e agilityhund i klubben för sina tävlingsprestationer.


Mars

Denna månad fylldes även den av träningar. Chloé och Nikki fick mjölktänderna utdragna eftersom de inte lossnade. Jag var och tränade rallylydnad med Liz och Nizze i Bomarsund. Det var härligt att kunna träna utomhus i vackra omgivningar.

April

Den 14 april förde jag Kalle till veterinären för att putsa tänderna då att han tuggade så konstigt. Efter det kunde han fortfarande inte tugga bättre fastän vi drog ut en tand som var dålig. Senare visade sig att han troligtvis hade en muskulär sjukdom som gjorde att musklerna i huvudet och på kroppen förtvinade.

Chloé var på sin första allmänlydnadsträning på ÅBSK och Nikki bytte fodervärd. Till min store glädje ville Linda Lagergren ta hand om Nikki


Maj

Efter 4 lugna månader så kom äntligen lite officiella tävlingar i gång. Första tävlingarna var rallytävlingar den 1-2 maj på klubben. Både Kalle och Ares var med. Ares placerade sig som 3:a båda dagarna. På lördagen med 83p och RTK-1 och uppflytt till öppen klass där han fick 76p och domarens pris. På söndagen fick han 86p i öppen klass. Karlos debuterade i segrarklass men fick inte tillräckligt många poäng. Så var det dags för Zorro Cup den 15 maj, där vi på lördagen vann en tävling men med banfel. På söndagen vann han en tävling och vi fick vår andra LUVA i Medi-2 med tiden -8,09s. Ares och jag var även över till Lieto och tävlade i agility men diskade oss i båda tävlingarna.

Juni

Lördagen den 5 juni ordnade Ålands kenneldistrikt en efterlängtad inofficiell utställning på travbanan. Nikki drog det längsta strået och blev BIR valp. Det var jätte roligt att äntligen få träffa lite människor och hundar igen.


Juli

I juli parades Kajsa med Ronickens Skywalker. Vi bestämde också att detta skulle bli Kajsas sista kull. På klubben ordnades rallykvällstävlingar men Ares och jag gjorde inte bra ifrån oss och blev utan resultat. Chloé debuterade i agility inofficiella tävlingar och vann sin klass.Augusti

Agility.ax ordnade officiella tävlingar i dagarna tre. Ares tog äntligen sin sista LUVA, vann klassen och flyttades upp till medi-3 med tiden -12,79s och domare var Marko Mäkelä.


10 augusti så blev Ares tvåa i Flow Dogs sommar cup.


September

September var den mest händelserika månaden under året. Chloé blev tvåa i agilitytävlingen "Tekoppen" som ordnades på ÅBSK.


Den 4 september fick Ares 89p och RTK-2 titeln, målet hade uppnåtts som vi satt för året. Nästa gång vi tävlar rallylydnad så blir det i segrarklass.


Ares blev också 3a totalt i Flow Dogs Sommar cup.


Den 17 september lämnade vår älskade Karlos "Kalle" detta jordelivet efter att hans sjukdom blev allt svårare. Från sorg så blev det lite glädje när Chloé slog till och blev BIS-3 på Agility.ax inofficiella utställning. Domare var Andreas Lantz från Sverige. Ett av omdömena han gav var ultrafemin och mkt vackert uttryck.


Dagen efter utställningen föddes "Kajsas" Caspian Line's Look at Me och "Kjoles" Ronickens Skywalker valpkull, D-kullen. Ut kom fyra vackra svarta valpar, två hanar och två tikar. Trots att det var samma kombination som C-kullen så kom det inte några vita valpar denna gång.


Innan månaden var slut så kunde Åland International Dog Show genomföras i Eckeröhallen. Chloé var på sin första officiella utställning. Nikki var också med och tikarna placerade sig som första och andra i juniorklassen båda fick excellent med ck. Chloé blev till sist bästa tik och fick sitt första utställningscertifikat. Nikki blev 4:e bästa tik och domare var Frank Kane, England.


Oktober

I oktober lugnade vi ner oss och ägnade den mesta tiden åt att ta hand om Kajsa och valparna.


Chloé och jag började vår start agilityträning för Sandra hos Flow Dog.


Chloé startade också i Flow Dogs Vintercup och vann första deltävlingen med god tid.


Valparna chippades då de var över 5 veckor och det var roligt att se hur fint Chloé hjälpte Kajsa med att se efter småsyskonen.

November

Att föda upp hundvalpar går med en rasande fart. I november var valparna redan leveransklara och valpköparna kom och hämtade dem. Vi vinkade adjö till Daidai Dreamer (blå) som flyttade till syster i Vanda, Daidai De Lorean (ljusblå) som flyttade till Ekenäs, Daidai Darling (aprikos) som flyttade till Tammerfors och Daidai Destiny (utan halsband) som stannade kvar på Åland i Hammarland. Vi var så tacksamma över att valparna fick så fina hem.


I november gick en dröm i uppfyllelse då vi flyttade in i nya trimmet, som vi har på vårt sommarställe i Vårdö. Det var en underbar känsla att få inreda och fundera på färgsättning. Helt fantastiskt att få ha ett eget ställe som är avsett för pudlarna.

December


Årets sista månad bjöd på vinnarutställning i Helsingfors som inte gick så bra som vi hade hoppats på. Chloé fick fin kritik men hon var inte riktigt redo för en sådan stor utställning som det är i Mässcentrum. Hon var dessutom borta för första gången från flocken, så jag tror att allt som allt hade det varit klokare att vänta med denna sortens utställning tills hon vuxit till sig lite mera mentalt.


Som tur var påverkade inte helgens tävling hennes agilityglädje. För måndagen efter utställningen ställde Chloé upp i Flow Dogs Vintercup och vann sin klass av totalt 14 ekipage. Just nu leder hon Lingonligan. Ares gjorde 5 fel men plockade ändå några poäng i cuppen.


Trots att man inte tycker att det hänt så mycket under året så har pudlarna hunnit vara med om en hel del. Jag har frekvent tränat agility med både Ares och Chloé. Kenny är pensionär och trivs bäst att sova med husse på soffan. Kajsa har återhämtat sig fint efter valpningen och hann fara på en agilityträning innan årsskiftet.


Nu hoppas vi att Coronan försvinner och att 2022 fylls av roliga utställningar och fina agility- och rallytävlingar.

Gott Nytt Pudelår 2022!41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page